La Romanza Italiana

La Romanza Italiana

Geschiedenis
De Italiaanse periode van de Romantiek staat sterk onder invloed van de éénmaking van Italië. Er is een groot streven om onafhankelijk te worden van Frankrijk en Oostenrijk.
Politiek, sociaal, economisch en cultureel is Italië op zoek naar eenwording. Deze periode van de Italiaanse herrijzenis wordt ook wel Risorgimento genoemd en zet componisten aan tot het componeren van niet alleen de typische Italiaanse Opera maar ook van kamermuziek vol van nationale gevoelens.

Het Italiaanse Lied
Het Italiaanse Lied repertoire kenmerkt zich niet zoals de het Duitse Lied of de Franse melodie door de specifieke kwaliteit van poëzie. Mogelijk was het aanbod van kwalitatieve poëzie minder groot in Italië of viel de keuze op eenvoudige poëzie om zo heerlijk zangbare opera-achtige melodieën te kunnen dienen. Per slot van rekening stond opera op nummer één in het Italiaanse muzikale culturele leven.
Componist Ildebrando Pizzetti (1880-1968) legt de keuze van eenvoudige poëzie bij de componist: when they want to write romanze, they choose the most worthless, the most singularly foolish poetry that comes to hand, or, to get just what they desire, they are prepared to have some willing friend write it for them.
Desalniettemin wint het Italiaanse lied aan populariteit, mede dankzij de ware liefhebber die zichzelf en het repertoire kon laten horen in de Italiaanse Salon. Duitsland kent met name het lied, Frankrijk la Bergerette, la Romance, la Mélodie en La Chanson maar Italië is rijk aan een romanza, arietta, melodia, canzone, canto, lirica, serenata, notturno, en mattinata: voor elk wat wils.

Liedcomponisten
Componisten van het Italiaanse lied zijn met name de bekende opera componisten zoals Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti , Vincenzo Bellini en Giuseppe Verdi. Eén van de eerste Italiaanse lied componisten (tweede helft 18e eeuw) is Vincenzo Righini (1756-1812), hij componeerde meer dan 150 ariettas en romances. Ook Luigi Cherubini, Ferdinando Paer, en Giovanni Pacini leverden hun bijdragen aan de liedkunst.
Dankzij het liedrepertoire van Vincenzo Bellini ontwikkelt het lied zich tot een volwassen zelfstandig genre. Donizetti overstijgt weliswaar Bellini met de omvang van zijn lied oeuvre maar neemt het componeren van deze stijl met een korreltje zout. Zo schrijft hij aan zijn schoonbroer Antonio Vasselli in 1837: I shall have to write twelve canzonette as usual, to get paid twenty ducats for each, something that in times past I used to do while the rice was cooking.
Uitzondering op al deze componisten is Luigi Gordigiani (1806-1860), Lo Schuberto Italiano, die met meer dan 300 canzonette en canti populari , de liedkunst en niet de opera als zijn roeping zag.
In de tweede helft van de 19e eeuw neemt ook het lied repertoire van Francesco Paolo Tosti een prominente plaats in, met meer dan 500 liederen weet deze componist en zangleraar een bijdrage te leveren aan de Italiaanse liedkunst.

Con molta grazia
Ben je op zoek naar repertoire waar de melodie het woord of zelfs de lettergreep op de voet volgt dan kom je van een koude kermis thuis.
Maar wil je een melodie spinnen met ziel en zaligheid, smaakvolle portamenti etaleren, con molta grazia een cadens improviseren of je sierlijk door de fiorituren van Rossini en Bellini  heen bewegen, dan krijg je alle kans op 22 en 23 februari 2019 tijdens de workshopdagen van Forum Vocaal.

datum 22 & 23 februari 2019
vrijdag
22 februari 2019
18.30-22.00 uur
De Maaskamer, Westerkade 27, Rotterdam
zaterdag
23 februari 2019
10.00-13.00 & 14.00-18.00  uur
De Maaskamer, Westerkade 27, Rotterdam
docent Joost van der Linden & Mariët Kaasschieter, zang
Lenny Vis, piano

K o s t e n

Kosten deelnemers €145,00,   aanmelden vóór 18 januari 2019
(dit bedrag is inclusief koffie & thee en een uitgebreide lunch op zaterdag 23 februari 2019)
Kosten toehoorders €12,00 per dagdeel
€40,00* gehele zaterdag (inclusief koffie & thee en een uitgebreide lunch op zaterdag 23 februari 2019)
€50,00* passe-partout (inclusief koffie & thee en een uitgebreide lunch op zaterdag 23 februari 2019)*voor de gehele zaterdag of passe-partout (vrijdag & zaterdag) dient u zich vóór 15 februari 2019 aan te melden via het inschrijfformulier.

Reacties zijn gesloten.