Ben Martin Weijand

Pianist

Al voor ik naar het conservatorium ging om piano te gaan studeren vond ik het leuk om met andere mensen samen muziek te maken. En eenmaal op de opleiding (in Tilburg) ging er wat dat betreft een hemel open: ik heb daar met alle denkbare instrumenten samengespeeld: van piccolo tot contrabas. Maar het meest bijzondere vond ik toch het samenwerken met zangers: de combinatie van tekst en muziek en de inspiratie die de grote componisten daaruit haalden vond ik zelf op mijn beurt weer heel inspirerend. Sommige componisten (bijvoorbeeld Schumann en Brahms) ben ik ook beter gaan begrijpen door eerst met hun liederen kennis te maken: het maakte mij duidelijker wat de gevoelswereld achter hun pianowerken was. Het heeft me ook mijn eerste baan opgeleverd: begeleider aan de zangafdeling  van hetzelfde conservatorium, wat ik 14 jaar heb gedaan. Een andere ontdekking was de koormuziek: een koorrepetitie was voor mij een combinatie van leerzaam, gezellig, kennismaken met grote werken en als student een centje bijverdienen. En via tientallen amateurkoren ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij de professionele koren: naast freelance werk bij het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam ben ik inmiddels 15 jaar in dienst bij het Groot Omroepkoor als hun vaste pianist. Ik vind het nog steeds muzikaal vervullend en eervol en geniet elke dag van hun prachtige stemmen en de muziek.

 

Ben Martin WeijandPianist Ben Martin Weijand heeft hoofdvak piano gestudeerd aan het Brabants Conservatorium te Tilburg bij Theo Bles en Liana Serbescu. Tevens heeft hij enkele masterclasses gevolgd bij Rudolf Jansen en Vitaly Margulis (Freiburg). Na zijn afstuderen in 1984 heeft hij nog 14 jaar gewerkt in Tilburg als begeleider van de zangafdeling. Momenteel is Ben Martin vast verbonden als pianist aan het Groot Omroepkoor, het Brabantkoor  en mannenkoor La Renaissance.

Ben Martin werkt als freelance pianist oa. voor het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam (waarmee hij enkele jaren geleden 2 concerten heeft gegeven in Japan) en het Nationaal Jeugdkoor en Nationaal Kinderkoor. Bij het GOK en het NKK werkt hij regelmatig met dirigenten van naam als bijvoorbeeld Bernard Haitink, Mariss Jansons en Simon Rattle en solisten als Bernarda Fink en Christiane Oelze.

Naast de vele koorbegeleidingen is Ben Martin actief in de kamermuziek met zijn pianotrio dat verder bestaat uit Carlo Nabbe, viool en Frans Grapperhaus, cello.

 

Reacties zijn gesloten.