Nico van der Meel

Tenor

Het zingen van recitatieven komt tijdens zanglessen niet zo vaak aan de orde. Dat komt natuurlijk omdat het veelal korte stukjes zijn met niet al te inspirerende melodieën. En ook tijdens repetities voor uitvoeringen worden recitatieven niet veel gerepeteerd.

Toch is het zingen van recitatieven bijzonder, omdat het het spreken zo dicht mogelijk benaderd, zonder het ritme, de muzikale vorm en de klankvorming helemaal los te laten. Het geeft de kans om de taal zingend nog dichter te benaderen dan anders. Er komt een vergrootglas te liggen over de uitspraak van talen en op de structuur van zinnen. De subtiele balans tussen het vrije spreekritme en het genoteerde ritme is natuurlijk een ander groot aandachtspunt. Speciale aandacht zal tijdens de cursus ook worden geschonken aan de bijzondere principes, die J.S.Bach in zijn recitatieven toepast.

 

Hoewel Nico van der Meel hoofdzakelijk bekend is als zanger van oude muziek, heeft hij toch een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot en met de 20e eeuw. Hij trad op onder dirigenten als Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Jan Willem de Vriend, Jos van Veldhoven, Peter Schreier, Helmuth Rilling en Sir Colin Davis. Hij geniet internationaal grote faam voor zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S.Bach. In de jaren 1989 tot 1996 nam hij deel aan concert-tournees en cd-opnamen van Bachs Hohe Messe en, als evangelist, van Bachs Johannes en Matthäus Passion door het Orkest van de 18e Eeuw, geleid door Frans Brüggen. Deze opnamen zijn uitgebracht door Philips Classics.

 

 

Reacties zijn gesloten.