David van Ooijen

Luitist


Als kind al speelde ik de lute songs van Dowland, toen nog op gitaar. Op het conservatorium kwam daar de luit bij en al snel volgde ik overal masterclassen in dit geweldige repertoire, want hierom was ik muziek gaan studeren!

 

David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Brežice, Gijón, Berlijn en Teheran. Met verschillende ensembles nam hij  inmiddels meer dan 30 CD’s op. In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000, 2009 en 2012 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In Hirado ontstond ook zijn liefde voor traditionele Japanse muziek en leerde hij de shamisen bespelen. In 2003 en 2008 maakte hij samen met sopraan Chiyomi Yamada concertreizen door Japan met een programma van Japanse liederen waarvan ook een CD verscheen.

Zijn eerste twee CD’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd uitermate lovende recensies.

In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.

Reacties zijn gesloten.